top of page

Versnellingsbak problemen

Na verloop van tijd kan een versnellingsbak problemen krijgen of kapot gaan. Vaak heeft dit te maken met slijtage, of het uitvallen van een of meer van de onderdelen van de versnellingsbak. 
Bent u niet zeker wat er met uw versnellingsbak aan de hand is, kom dan langs bij Autocentrum Kerkrade. 

Wij helpen u snel weer op weg.

Wij hebben hieronder een aantal algemene problemen of symptomen op een rijtje gezet, met daarbij de mogelijke oorzaak.

De versnellingsbak maakt lawaai en bijgeluiden

Een versnellingsbak kan allerhande bijgeluiden maken. Gieren, ratelen, rammelen.
Dit kan worden veroorzaakt door verkeerde olie of te weinig olie in de versnellingsbak. Ook slijtage van de lagers is meestal goed te horen.
Wanneer de tandwielen van de versnellingsbak versleten of beschadigd zijn maakt de bak ook meer lawaai.
Daarnaast kunnen de afstandsringen tussen de tandwielen versleten zijn, waardoor zijdelingse speling ontstaat. Deze axiale speling zorgt soms voor het uit de versnelling springen en een lawaaiige versnellingsbak.

Blijf niet doorrijden met versnellingsbak geluiden!

Het is verstandig om een versnellingsbak met bijgeluiden zo snel mogelijk te laten nakijken. Met name bij lagerslijtage kan doorrijden zorgen voor uitslijten van het huis van de versnellingsbak. Dat maakt de reparatie erg veel duurder. Bovendien zorgt het metaal slijpsel dat ontstaat, voor verergering en versnelling van het probleem.

Kraken bij schakelen of terugschakelen

Wanneer het probleem is dat de versnellingsbak kraakt bij het schakelen, of wanneer terugschakelen moeilijk gaat, kan dit liggen aan een slecht functionerende synchromesh ring(en). Deze zorgt ervoor dat de tanden bij de wisseling van een versnelling met gelijke snelheid draaien. Daardoor gaat het ingrijpen van de tanden soepel.
De problemen als kraken of moeilijk schakelen kunnen optreden als gevolg van versleten, gebroken, of beschadigde synchroniseer ringen. De synchroniseer inrichting kan zijn beschadigd of versleten.

De versnellingsbak schiet uit de versnelling

 

Het probleem van “uit de versnelling schieten”, bijvoorbeeld bij het gas geven  of gas loslaten, kan meerdere oorzaken hebben. Het schakelmechanisme kan versleten zijn, de schakelmof  kan versleten zijn of  blokkeerinrichting die ervoor zorgt dat de ingeschakelde versnelling ingeschakeld blijft.
De tandwielen krijgen tijdens het rijden een behoorlijke kracht te verduren om het koppel van de motor over te brengen op de wielen. Deze krachten in combinatie met slijtage kan er voor zorgen dat er zijdelingse (axiale) krachten ontstaan, die er voor zorgen dat de versnellingsbak uit de versnelling schiet.
In sommige gevallen kan een losgelopen borging (een moer bijvoorbeeld) of versleten motorsteunen ook de oorzaak zijn. 

De versnellingsbak gaat moeilijk in de versnelling

Als de versnellingsbak problemen geeft omdat hij moeilijk schakelt, is het belangrijk om te controleren of de koppeling wel volledig ontkoppelt. Voor het schakelen is het absoluut noodzakelijk dat er geen kracht meer wordt uitgeoefend op de aandrijving. Als de koppeling niet geheel vrij komt, is het inschakelen van met name de eerste en de achteruit versnelling een probleem.
Als de afstelling van de koppeling in orde is, kan een probleem met de synchroniseer inrichting ook zorgen voor een moeilijk schakelende versnellingsbak. 

 

Lawaai of gieren in de bocht

Meestal is dit juist niet te wijten aan de versnellingsbak. In de bocht komen er andere krachten op de wielen te staan. Daardoor kunnen versleten wiellagers of een versleten differentieel lawaai gaan maken. 

REPARATIE & SERVICE  

bottom of page