top of page

Wanneer koppeling vervangen?

 

Zodra de koppeling versleten raakt, zal de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak slechter worden en gaat de koppeling slippen. Bij het optrekken maakt de motor wel meer toeren, maar versnelt de auto niet zoals gebruikelijk. Soms is een branderige lucht te ruiken. Men spreekt dan van een verbrande koppeling of dat de koppelingsplaten zijn verbrand. In dat laatste geval moet de koppeling vervangen worden.

Het gebruik van de auto heeft invloed op de slijtage. Auto’s of bussen waar vaak een aanhanger achter hangt zullen sneller een koppeling verslijten. Het zelfde geldt voor het 2-massavliegwiel. Wordt de auto zwaarder belast, dan heeft u eerder kans op klachten.

Schakelproblemen daarentegen, worden over het algemeen niet veroorzaakt door het verslijten van de koppeling of het vliegwiel. Meestal is dit het gevolg van het niet goed ontkoppelen of door een probleem in de bak zelf. Als de versnellingsbak niet goed vrij komt bij het ontkoppelen en dus niet goed kan schakelen, is meestal de drukgroep defect. Bij een versnellingsbak reparatie of vervanging van de koppeling wordt de (beoordeling van de) drukgroep standaard door ons meegenomen.

Wilt u meer weten over mogelijke problemen met uw koppeling? Of weten hoe u kunt testen of uw koppeling versleten is?

Kom gerust langs bij Autocentrum Kerkrade voor een vrijblijvend advies.

REPARATIE & SERVICE  

Koppeling en Vliegwiel

Zo ziet een 2-massavliegwiel er uit, de zware veren van het binnenwerk vangen de klappen op bij het koppelen. Autocentrum Kerkrade vervangt koppelingen en of 2-massavliegwielen meestal als onderdeel van versnellingsbak reparaties en revisies. Zodoende zien we er elke week wel een paar.Door onze ervaring zijn we goed in staat om te bepalen of het de koppeling of het 2-massavliegwiel is wat de klachten aan een auto veroorzaakt. Of dat er naar een andere oorzaak gezocht moet worden. Autocentrum Kerkrade heeft veel ervaring in het vervangen van koppelingen, de drukgroep en 2-massavliegwielen. We doen het snel en vakkundig.

Het vliegwiel of 2-massavliegwiel

 

Het vliegwiel is normaliter een metalen schijf uit één geheel. Bij de meeste modernere dieselmotoren en bij steeds meer benzine motoren, bestaat het vliegwiel echter uit meerdere delen. We spreken dan van een 2-massavliegwiel of 2-delig vliegwiel.
Automotoren met een hoog koppel dat niet alleen door de veren van de koppelingsplaat opgevangen kan worden, hebben een 2-massavliegwiel. Het 2-massavliegwiel bestaat eigenlijk uit een binnenwerk dat veert in het buitenwerk. Op die manier worden trillingen tegengegaan. Als een 2-massavliegwiel verslijt en de verende werking afneemt gaat de koppeling “bibberen” en het vliegwiel rammelen. Uiteindelijk zal de motor ook gaan trillen, waardoor de auto gaat schokken bij het rijden.

Afhankelijk van het gebruik kan ernstige slijtage van uw koppeling al vanaf 100.000 tot 150.000 km optreden. Heeft u twijfel of uw koppeling, drukgroep of vliegwiel versleten is? Kom gerust langs bij Autocentrum Kerkrade voor een vrijblijvend advies.

bottom of page